BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, January 31, 2009

Hari Profesional 2009...


bersama hot mama

dari kiri, kak Nazimah, K.zalida(hot mama), Miss jaz (jue) and kak zahidah.(Thanks to daddy cool coz tolong snapkan gambar2 kami....he..he..he..dad merangkap jurufoto sekolah!!)

Salam buat semua yang jue kasihi.....
Pagi tadi semua guru2 dari daerah perak tengah menghadiri Program Peningkatan Profesionalisme,kelompok PGK Kg.Gajah...antara intipati program,akan diadakan pemantauan dalaman menggunakan sistem 6P...

  1. Perancangan pengajaran( buku rekod)
  2. Perlaksanaan P&P
  3. Perlaksanaan Latihan Minimum
  4. Persekitaran Iklim belajar
  5. Program NILAM dan PSS
  6. Program perkembangan staff...
Selain itu program CO ( collaborative/co-operative) akan diadakan, juga memperkasakan Panitia sekolah dan daerah bagi peningkatan Akademik diPerak Tengah.

p/s: so,sekarang kena tukar 'tune' pulak...cuti sekolah dah nak tamat esok..so,kena tumpukan pada sekolah pulak!!!cuti2 jer boleh slalu berblog...so skang fokus utama pada sesi pengajaran dan pembelajaran...demi anak2 didikku yg tersayang ,demi memartabatkan profesion keguruan,so kena letakkan ketepi segala permasalahan peribadi,perasaan dan apa2 juga yg boleh mengganggu proses P&P!!!.....cau cin cau...

Friday, January 30, 2009

HE KNOWS THE BEST......

Dear all bloggers.....

“When Allah loves a slave, He calls out to Jibreel and says: 'I love so-and-so, so love him'. Then Jibreel loves him. After that, he (i.e., Jibreel) announces to the inhabitants of heavens that: 'Allah loves so-and-so, so love him'; then the inhabitants of the heavens (i.e., the angels) also love him and they then make the people on earth love him too.” [Al-Bukhaari & Muslim]

As in the narration of Anas, may Allah be pleased with him, that the Prophet sallallaahu ‘alayhi wa sallam, said: “The more one is afflicted the more he is rewarded and when Allah loves a people He afflicts them, so whoever is content will gain the pleasure of Allah and whoever is discontent will get the wrath of Allah.” Allah afflicts people with trials so that He may thereby eradicate their sins and free their hearts from being concerned with this life, because Allah wishes that His slaves busy themselves with nothing except Him; and thus when a slave is afflicted, he finds no time to busy himself with the concerns of this life. Allah afflicts His slaves in order to witness real sacrifice on their part, as He says:
ولنبلونكم حتى نعلم المجاهدين منكم والصابرين ونبلوا أخباركم

which means: “And We will surely test you until We make evident those who strive among you [for the cause of Allah] and the patient, and We will test your affairs." [Muhammad: 31] This trial and affliction will be in proportion to the strength of faith that the slave has in his heart, as well as the amount of love that Allaah has for His slave. Sa’d ibn Abi Waqqaas, may Allah be pleased with him, once asked the Prophet sallallaahu ‘alayhi wa sallam: “O Messenger of Allaah! Which people face the sternest trials?” He sallallaahu ‘alayhi wa sallam answered: “Those who face the sternest trials and hardships are the Prophets, then those who are nearest to them (in terms of faith). Moreover, PEOPLE WILL BE TESTED ACCORDING TO THE STRENGTH OF THEIR FAITH....[At-Tirmithi]

p/s: so, remember Allah knows what is da best 4 u!! don cry......be hepi...InsyaAllah...

@@@@@@@....



Salam buat semua yang jue kasihi.....

Thursday, January 29, 2009

AKU PASRAH....


Salam buat semua yang jue kasihi.....


( PETIKAN DARI BLOG SYAM-MYWAY)

"BILA DOAMU CEPAT DIMAKBULKAN, MAKA DIA MENYAYANGI KAMU,

BILA DIA LAMBAT MEMAKBULKAN DOAMU, BERMAKNA DIA INGIN MENGUJIMU,
NAMUN BILA DIA TIDAK MEMAKBULKA DOA KAMU, DIA MERANCANG SESUATU YANG LEBIH BAIK BUAT KAMU,
MAKA SENTIASALAH BERSANGKA BAIK,DALAM APA JUGA KEADAAN KERANA KASIH SAYANGNYA MENDAHULUI KEMAKMURANNYA..."

Jue amat tersentuh dengan kata2 yg tertulis di blog syam .....tetiba nak copy..jgn mare ek bro.syam...Sekadar buat peringatan dan pedoman disamping motivasi dalaman yg jue perlukan...kadang-kadang kita akan terasa jatuh hanya dengan sedikit gangguan...terasa lemah...tak bersemangat...tapi kita tidak sedar sebenarnya tuhan ingin menguji kita....selagi kita hidup dimuka bumi ini,selagi itulah kita akan didatangi pelbagai cubaan dan rintangan...Allah sudah tetapkan yg terbaik buat kita semua...maka bersyukurlah dengan apa jua keadaan yg kita telah,sedang dan akan hadapi...insyaAllah kita mampu lakukan dan menjadi insan yg amat berterima kasih terhadap penciptanya....amin...

Wednesday, January 28, 2009

Jauh dimata ,dekat dihati.....


Salam buat semua yang jue kasihi.....
he..he..Mr.jinggo jgn mare pinjam gambar...bukan apa nak ucapkan TERIMA KASIH coz timbul kan isu ini....he..he..dalam n3 mr.jinggo ,menyatakan bahwa kenapa kita akan tinggikan suara bila kita marah(walaupon org tu dekat ngan kita), dan kenapa bleh perlahankan suara bila kita sayang (walaupon org tue jauh ngan kita.) he..he...persolan yg mudah untuk dijawab akan tetapi mungkin berlainan pentafsirannya..he..he...yang pasti apa yg benar, mengikut pepatah melayu ada menyatakan " JAUH DIMATA, DEKAT DIHATI "....teringat kata2 intan...dalam komen dia kat blog jue,(http://juzaidah.blogspot.com/2008/12/sarawakjauhnyer.html)....dia kata:'Bila berjauhan rasanya ukhwah persahabatan lebih bermakna..sebab ingatan tu selalu ada..jauh di mata tapi dekat dihati..betul tak? :...tul tu intan....memang lebih manis rasanyer berjauhan..sentiasa ingat mengingati....he..he..tapi kena percaya mempercayai antara satu sama lain dan jujur..Buat awak yg kat seberang lautan tu..be cool yer....tue jer syaratnyer...k,lah..nak sambung wat keja nih...
p/s:So,skang ambillah masa untuk bersama2 orang yang anda sayang..selagi mereka masih ada disisi anda..dan jgn menangisi pemergian mereka jika selama ini anda memang tak ambik berat ttg dirinya....so,tepuk dada tanyalah iman....jgn tanya Aiman....he..he...nnti dia jwb ..Aiman tak kisah....Wallahua'lam...wassalam

Tuesday, January 27, 2009

Perkahwinan Am & Eyla ,Baling 2009....


Inilah raja sehari untuk hari nie..Am & Eyla...

sesuaikan diaorang...mcm pinang dibelah dua !!!

Am,hope awak akan bahagia bersama isteri hingga keakhir hayat...

Nielah kakak Am, Kak nurulizanti....( yg satu course ngan dad cool tu..)


Salam buat semua...penat tadi masih terasa...tapi best arinie coz dpt pi jalan2 kat baling....walaupon berat nak tinggalkan YM, coz kalau bleh nak 24 ber YM ngan 'tut'....he.he...jadi pi la jugak ke baling kul 7 pagi....jue tak henti2,cuma isi minyak jer..sampai lebih kurang kul 11lebih....pusing2 sat kat pekan baling,kul 12.30 baru p umah kenduri kawan jue nie....pastu tak sangka jue disambut meriah oleh keluarga pengantin..al-maklumler dah lama tak jumpa..first skali jumpa ngan mak pengantin...dia peluk jue erat2...isy sayu plak rasanyer...he..he...then jumpa ayah, kakak,k.ngah,wawa dan adik..mereka semua ni ibarat keluarga angkatler jugak...am nie sebaya ngan jue...ok thanks atas layanan yg mesra..dan doa jue untuk am dan isteri,semoga kalian berbahagia hingga ke akhirnya...amin...
Tak sabar tul nak balik coz dah brape kali sms jue berbunyi .."awak kat ne skang???' ..."nnti dah sampai bgtau,kita YM"...he..he...sempat gak ler balas sms suh dia sabar menanti....he..he...( hati ni berbunga jer )he..he... Al-kisah terjadi,sesampai jer kat umah jue trus terjelepok kat atas katil..punyerlah penat...then...kroh..kroh tertido...tetiba terkejut dah ada 2 sms....'awak cepatler,dah lama saya online nie tunggu awak' ...ya Allah ,jue tertido rupanya,janji ngan dia lepas balik nak bersihkan diri,then nak online kesian dia tunggu 1 jam....Awak,sori ek...he..he...he..Misteri nie.. sapa dia ek.he..he.....org dekat tapi jauh nie...doakan jue ek.....jgn mare ngan apa yg jue tulis dlm n3 nie..saja jer nak bagitau jue happy arinie....!!!!

Monday, January 26, 2009

Bersiap-siap nak pergi ke Baling....



Salam buat semua yang jue kasihi.....petang tadi dah g service keta ...esok pepagi nak g ke Baling kedah umah kawan jue...Mohd Izham b.Othman dengan pasangannyer Nor Zilawatee bt Nordin..jue kenal Izham@ am nie dah lama masa jue menuntut dulu....bukan menuntut kat dlm gua tau...masa menuntut kat UIA dulu..he..he..tapi dia bukan blajar di UIA, kakak dia yg dok satu asrama ngan jue kat UIA tu...masih teringat lagi memori manis bersama kakak dia..kak zanti ( satu course ngan daddy cool dulu,ekonomi....) dad , hang ingat lagi ka kat dia( Nurul Izanti Bt Othman)??? so,dipendekkan cerita kakak dia kenalkan am kat jue...he..he..bukak cerita lama la plak...he..he..so kami pon berkawan sampai la skang...so, dia dah nak kawin..kena la pergi...sahabatler katakan...5-6 jam gak dari umah jue nak ke baling tu...he..he..penatler drive esok.so mlm nie nak tido awal...doakan jue selamat sampai dan selamat kembali...o.k..kepada yg lain2 take care yer...jaga orang yang anda sayangi selagi mereka masih hidup...

p/s: Tidak lupa kita doakan buat ibu Mr.Rashid(http://kerdipanbintang.blogspot.com) semoga bertambah sihat hendaknya.....amin...

Happy Chinese New Year....



HAPPY CHINESE NEW YEAR to my best friend, Chong Vee Lin.......and also others in Faculty of Education, UM ... Koh, Christina, Pauline, Grace, Edward, Connie, Danial, Selina,Siew Lin Goh.......Wishing U prosperity..... ' Gong xi Fa cai'...2009..Hope this year will bring all of u luck and happiness !!!

Sunday, January 25, 2009

Just because of YOU.........


BECAUSE ..........
Islam is my government
Sunnah my culture

Hijab is my traditional dress
Salam my language
Unity is my flag
Quran my constitution
Muslims are my people

All land is Gods land

Because..

Their hardship is my hardship
Their tears my tears

Their pain my pain

Their end my end
Because..
When the believers are sick
I am sick
When the religion is weak I am weak
When the believers oppressed I am oppressed
Because..
Even if they dont love me
I love them
Even if they dont know me
I love them
Even if they dont accept me I love them
For their believing
For their crying to Allah
For their hoping
For the mercy of Allah

For the sake of Allah.
That's why it pains me
When muslims are afflicted
That's why it pains me
When they are oppressed
That's why it pains me
When they are misunderstood
Because it isn't "them" it's "us" And that's why..........

YOU.....


I'M QUIT !!!! I'M GIVE UP..........
I GOT THE ANSWER..... STOP TO HOPE !!

Friday, January 23, 2009

?????????

Wajahmu kerap ku mimpi
wajahmu seringku puja
buatku terasa sepi
Kala ku bukakan mata
Kau masih belum pun ku punya
Rinduku masih kau tak peka
Cintamu kerap ku mimpi
Cintamu sering ku damba
Buatku terasa sedih
kala ku bukakan mata
Kau masih belum pun ku dakap
Rinduku masih kau tak singkap
Bila nak saksi
Kau datang terkulai
Bila nak saksi
Kau datang membelai
Bila nak saksi
Cintaku sampai
Dirimu kerap ku mimpi
Dirimu sering ku khayal
Aku angan-angankan
Kau dapat bersama
Nyatakan cinta yang terpendam
Membina istana tersergam
Bila nak saksi
Kau datang terkulai
Bila nak saksi
Kau datang membelai
Bila nak saksi
Cintaku sampai
Bila nak saksi
Cintamu kugapai

Dirimu kerap ku mimpi
Dirimu sering ku khayal
Aku angan-angankan

Thursday, January 22, 2009

Harap-harap jgn la banjir lagi....


nie umah yang tak bertambak,dah masuk air dah!!
kawasan jalan dah ditenggelami air.

jalan utama keluar...

parit pon dah penuh sesangat..kalau kering,memang dalam giler parit nie...
Salam semua, jue harap2 tak banjir la lagi untuk kali ke2 ni....he..he....jue nie keluar g skolah kul6.15pg....so pagi tadi still ujan dari mlm semalam...so tgk parit dah penuh..dalam hati berbisik,skit lagi berhentiler ujan...tapi tgk parit besar dah penuh bebenor....rasanyer surut kot petang nanti..so balik sekolah petang tadi trus gi bandar sitiawan nak settlekan bil-bil apa yg patut...so tak balik ler rumah lagi....dah shopping skit, nak balik,tetiba teringat nak call abah kat umah nak tanya ada tak orang anta peti ais yg direpair tu...tup tup abah cakap jgn balik umah!!!jue pon gabra la pasal apa abah tak kasi balik umah..rupa2nyer abah pon tergabra,nak cakap jgn bawak masuk keta sampai kat umah,tercakap jgn balik umah..he..he.wat suspen jer!!!suh tinggal jer keta kat tepi jalan besar rupernyer!!!COOOZZZZ air DAH NAIK...!!!dah tinggalkan keta kat jln besar,call abah mintak tolong ambik pakai motor kat tepi jln...kalau nak jln kaki kedalam tu mau jugak ler 20minit...(teringat masa banjir dulu,nak redah air dari rumah nak kejalan besar ambik masa 45 minit gak!!yelah bukan senang nak meredah air yg dlam..seolah2 meredah lautan..)he...he...so sempat gak ler snap beberapa keping gambar buat tatapan semua..bagi rumah yg tak bertambak ada yg air dah masuk umah..tapi alhamdulillah umah jue tak apa2 lagi la..cuma parit kat depan umah dah melimpah gak ler air nyer...so,doa2kanlah yer,supaya air makin surut...esok kena bangun awal sebab nak keluar ke jalan besar tu!!!hu..hu...

Wednesday, January 21, 2009

PEDULIKAN APA ORANG NAK KATA,JANJI AKU BAHAGIA..!!!!




















Wednesday, January 14, 2009

GB...terima kasih,rasa dihargai...

salam..tadi jue balik lambat skit..pastu nak naik pejabat..rupa2nya GB jer yg ada...beliau tanya ttg perkara2 biasalah..ttg sekolah..Sebenarnya rasa terharu sgt dpt sembang face to face ngan GB nie..yelah sebagai orang bawahan bukan senang juga kita nak sewenangyer nak sembang tak tentu pasal ngan GB nie...alhamdulillah,jue dapat GB yang begitu memahami..support banyak dalam berkongsi idea..yang pastinyer berkongsi pengalamannya yg bertahun2 tue..alhamdulillah..dpat gak ler rahsia dan tips2 yg amat berguna kepada jue...rasa terharu...dia kata jue masih muda,dan banyak masa boleh mengorak langkah yang lebih jauh lagi..walau kita bekerja,masih banyak cara yg boleh kita boleh bangunkan diri kita...kata2 beliau membuatkan jue bersemangat untuk meneruskan apa2 yg tersemat didalam hati ini..he..he...tapi yang penting kata beliau,dlam apa cara sekalipon yng teramat penting adalah usaha dan ilmu...insyaAllah semuanya akan berjalan lancar..Beliau juga mengingatkan tak selalunya kita berada dipihak yang menang,ada juga kita berada dibawah..maka kena bersedia dan sentiasa berusaha..yg paling best doa beliau buat semua cikgu2 SKSG..Alhamdulillahler..maksudnya termasukler diri jue...AMIN..AMIN..AMIN...Thanks cikgu Razak..

Awak,jaga diri....

salam awak..jaga diri kat sana tau..jauh tu..hope tak lupa saya kat sini..cuti sekolah nie balik ker?k,tunaikanlah t/jawab awak tu..hope bakat awak akan terserlah kat sana...semoga lebih berjaya..3-4 tahun tak lama..ianya cuma angka..yg penting pengisian dlam jangka waktu itu.isikan dengan sesuatu yg bermakna dan meninggalkan kesan dalam diri awak...k,jg diri hiasi peribadi...salam special dari saya kat sini..he..he...wassalam

Tuesday, January 13, 2009

Sapa punyer hadiah agaknyer??

salam wat semua..jue sibuk tul semenjak 2 menjak nie...tak leh citer sibuk pasal apa..he..he..kang bocor rahsia..salah satunyer pasal sekolah ler..al-kisah semalam dah pi pejabat pos nak kim hadiah kat atas ni...tapi oleh kerana ramai orang jue pon balik lah..arinie g lagi lepas balik sekolah...la..orang ramai lagi.so jue pon beratur la dari kul 3-4.oo ptg..fuh lenguh kaki berdiri..takpe lah sambil tu sempat snap gambar nie kat pejabat pos..he..he.. nak ilangkan ngantuk menunggu..kepad penerimanyer ,walaupon adiah tu kecik,tapi ianya ikhlas dari diri ini..just sebagai kenangan..he..he..tak mampu ler nak bagi yg mahal2 ..k,take care..wassalam..

Wednesday, January 7, 2009

HAPPY BELATED BIRTHDAY ADIKKU LUTH....


Salam adik akak...sori ek..terlambat nak wish kat adik..bukan lupa tapi tak ingat..he..he.. al-maklumler sibuk skit..k,akak doakan agar segala yg luth lakukan akan membuahkan hasil yang lumayan !!he..he....semoga dimurahkan rezeki,dipanjangkan umur...dirahmati Allah selalu..Amin..

p/s: semakin meningkat umur kita semakin banyak yg perlu ditempuhi...semoga kita tabah mengharunginya...ada ketika kita akan berkata,bestnyer jadi kanak2,tak payah fikir pasal kesusahan hidup ni sgt..tapi sebaliknya kanak2 teringin b/mana jadinyer orang dewasa....jadi,tak payah fikir nak jadi orang lain ler..fikir ttg b/mana nak meningkatkan diri sendiri..tapi mungkin pengalaman orang lain boleh dijadikan tauladan untuk kita..Wallahua'lam..

Sunday, January 4, 2009

Mat bunga...he..he..


Salam...he..hee..mr.jinggo jgn mare..tetiba nak ambil gambar u letak kat blog jue nie...bukan apa jarang jue tgk lelaki ambil gambar ngan bunga..he..he..rasa lain jer..slalunyer pompuan jer yg giler bunga.tangkap2 gambar ngan bunga nih...lelaki nie slalunyer digambarkan gagah setiap masa..plus dgn ego nya yg tersendiri..maka lengkap ler seorang lelaki..jue cukup salute ngan lelaki yg sanggup buang 'ketinggian' egonya demi sebuah perhubungan..sesetengah tu sanggup kehilangan cinta@org yg disayangi just becoz of his ego...tau!!!tak semua lelaki cam 2..(ada jue cakap semua??)..he.he..mesti ramai lelaki kat luar tue yg melenting baca statement jue td....he..he..baca biar betul2 yer cik abang oii!!!anyway..jadilah seperti mat yg menyukai bunga hanya untuk menawan hati seorang gadis..walau tidak menyukai bunga,tapi sanggup berkorban membeli bunga demi si dia tercinta...he..he..

p/s: ada gak lelaki yg tak sanggup buang ego...apa nak jadi-jadiler..asal tak jatuh ego!!!(BLEH GITEWW?) hope tak mcm tu yer...

Friday, January 2, 2009

Mr.Habiha....rindu tazkirahmu...jue tak lupa tag itu.....

Habiha, Miss jaz...

Peraturannyer....

snap work station anda.
Kemudian taruh link blog anda di bawah gambar work station anda iaitu bersebelahan dengan link-link blog yang ada.
Sekiranya tag ini berkembang, pasti akan ada banyak link-link di bawahnya, kalau tak, terencatlah dia...


p/s: orang memberi kita merasa....